September info

 

Det er høst og september har meldt seg på. Været har vært godt og varmt i august samtidig som det har regnet lite. Dette gjør at den forventede oppgangen av mjøsørret har latt vente på seg. Det kom litt regn midt i måneden og da var håpet at det skulle komme opp en del fisk men kun noen få fant veien opp i elva. Vi fikk ikke inn fisk i stamfiskfella før den 23. august og det er sent. En ringerunde gjorde det klart at det er slik i andre elver rundt Mjøsa også. Sannsynligvis er vannet i Mjøsa for varmt slik at vandringslysten ikke er der enda.

Vi jobber stadig med tiltak for å forbedre forholdene for fisken i elva. Det ble støpt nye bunner i fisketrappa opp i Håjendammen. Trappa har vært lekk lenge og har ikke fungert slik den skulle. Nå er det støpt med fiberbetong fra Unicon som ble heist ned. Hele tre m2 betong gikk med men nå er trappa tett og fungerer fint. La oss nå håpe at mye fisk finner veien opp og bruker gyteomerådene ovenfor Håjen.

Vannkvalitet er et annet tema. Vi tar stadig vannprøver og resultatene har ikke bedret seg. Hva som skjer med disse og hvilke tiltak som skal settes inn vet vi ikke helt men fylkesmannen bedyrer at prøvene skal følges opp.
Det har også vært et utslipp fra industrifeltet på Krabyskogen som har vært betydelig. Hvor lenge dette har pågått vet vi ikke helt men det har vært antydet at noe var galt lenge. Kommunen rykket til slutt ut og la ut lenser ved bekken. Det ser ut som om utslippet er stanset men vi vet ikke helt. Det ble et solid oppslag i Totens Blad etter at noen badende jenter skulle ut i elva. Slik så nå bekken ut da vi fikk melding om utslippet.

Fisket etter mjøsørret har som nevnt vært dårlig. I mangel på ørret så har harren igjen søk opp i elva. Fluefiskere har gjort meget gode fangster nederst i elva. Mest begeistret ble den tyske skribenten Bernd Kuleisa som skriver for det store Tyske magasinet Fliegenfischen. Han fikk med seg en lokal fisker og fisket med flue etter harr. Det ble mange harr og småørret som vaket villig på en fin dag. De største harrene var godt over halv kiloen så det var fine fisker som ble tatt. Nå venter vi spendt på reportasje som kommer til våren.

Bilde viser den Tyske skribenten i aksjon nedert i elva.

Husk nå at elva stenger 9. september.

Skitt fiske
LEFF

 

sitemap
Copyright © Lenaelvens Fiskerforening Rediger / Powered by Dynasite.no